Wycinanie fragmentów modelu
Metoda ta może być użyta tylko w wypadku, gdy wycinany element jest nam niepotrzebny.

W prezentowanym przypadku będę wycinał siatki wlotów powietrza, aby zamontować fototrawionki.

Potrzebne narzędzia:

[Obrazek: 2002.jpg]

Wiertełka, skalpel, pilniki iglaki i pilnik do pazurów. Może być również obsadka do wierteł, ja chwytam w obsadkę od skalpela.

Na początku mamy coś takiego

[Obrazek: koronyskrzydla016.jpg]

Używając oczek siatki jako "ścieżki" wiercę otwory w ten sposób, aby otwory nie stykały się z planowaną krawędzią.

Ja użyłem zbyt grubego wiertła (cieńsze złamałem)!

[Obrazek: 2004.jpg]

Następnie prowadzę ostrze skalpela wzdłuż dziurek, zaczynając od najsłabszej krawędzi - w tym wypadku przednia. Można nacinać jednocześnie od góry i od dołu. Po osiągnięciu wystarczająco głębokiego nacięcia można spróbować przecisnąć skalpel czubkiem przez plastik.

[Obrazek: 2005.jpg]

Początkową fazę szlifowania można zastąpić delikatnym ścinaniem plastiku za pomocą skalpela. Należy jednak pamiętać, że lepiej zebrać kilka cienkich plasterków, niż jeden zbyt gruby.

[Obrazek: 2006.jpg]

Tak powstały otwór obrabiam pilniczkiem do paznokci. Ma on tą zaletę, że ciężko zrobić wżer, jeżeli nie trzyma się go równolegle do powierzchni. Iglaków używam do wyprowadzenia rogów i kątów.

Zapomniałem o zdjęciu końcowym Blush
Odpowiedz
Można też wycinać za pomocą rozgrzanego ostrza. Bierzemy nożyk/skalpel, nagrzewamy ostrze, i zanim ostygnie tniemy. Sprawdziło się to przy odcięciu błotników w t-28:
[Obrazek: DSC_0914-1.jpg]
Odpowiedz
Hmm, ja wycinam w ten sposób, że nacinam coraz głębszą rysę w powierzchni, aż "przejdzie na wylot". Przy cięciu "na ciepło" można przedobrzyć i stopić potrzebną część modelu. Trzeba więc więcej precyzji. Moja metoda znowu wymaga cierpliwości. Co kto lubi.. Wink
Gimme glue, gimme wire, gimmie that which I desire!! Big Grin
Odpowiedz
W tym wypadku jest problem, bo ostrze rozpycha szczelinę na boki i można pokrzywić. Nie ma ideałów Wink Ciąg dalszy mam nadzieję nastąpi...
Odpowiedz
Widzę że zapomnieliście o poczciwej piłce włosowej zwanej u nas „laubzegą”.
Polecam piłkę czeskiej firmy Pichrt. Lupenková pilka jak mówią nasi sasiedzi z południa wyposażona jest w brzeszczoty spiralne (tną we wszystkich kierunkach i nie ma problemu z prowadzeniem) Producent posiada do niej brzeszczoty o grubości od 0,25 przez 0,35, 0,40 do 0,50 mm
A to link na stronę producenta http://www.pichrt.com/html/pilky.html
Chcesz znaleźć się w gronie ludzi akceptujących Ciebie takim, jaki jesteś? Przystań do z IPMS Świdnica – ludzi ze Zdolnego Śląska
Kliknij zatem:
http://www.ipmsswidnica.pl/index.php?option=com_content&view=category&layout=blog&id=2&Itemid=17
Odpowiedz