Colour Modulation - co, jak, czym i dlaczego
A dla mnie to nadal trochę czarna magia. Przejrzałęm zdjęcia Ajsa , parę stron ksiązki MIG - a niby rozumiem założeniea , a jak przyjdzie co do czego to średnio mi wychodzi bo mam obawy , że za duzy kontrast robię i potem to tłumię I na koniec całe malowanie mi się ogranicza do rozjaśnienia paneli lub większych powierzchni.
Odpowiedz
No męczy mnie to CM Sad
Jak decydujecie o kierunku gradiętu na elementach ??

Czy jest sens robienia bazy w kilku odcieniach, w zależności od nachylenia powierzchni ??
Pozdrawiam Olek
Odpowiedz
Bo to trzeba Panowie raz drugi coś zmalowac. To nie boli. A sam wiem po sobie im więcej informacji tym większy kłopot. Olku bazę robi się jedną, do niej dodajesz jaśniejsze farby i malujesz fragmenty jaśniejsze, następnie dodajemy jeszcze więcej jaśniejsze i powtarzamy procedurę ale już na skraju poprzednich rozjasniej. Ostatni etap to cienie, do pierwotnej bazy dodajemy ciemniejszego koloru i to tyle z teorii. Ale musicie próbować i jeszcze raz próbować. Za mocne kontrasty można zgasić. Dla mnie najważniejsze jest aby w modulacji była konsekwencja. Czyli skoro zakładam światło od przodu to maluje tak przez cały model a nie każdy panel od czapy.
Odpowiedz
Jak rozumiem przez gradient rozumiesz . kwestie użycia coraz ciemniejszego / jaśniejszego odcienia danego koloru ?

Bo dla mnie o ile ja to tak rozumiem ma sens użycie kilku odcieni ( jasnych/ ciemnych ) tego samego koloru, to jeśli chodzi o czy używanie " ciepłych lub zimnych odcieni na przykład zielonego to już nie ?
Odpowiedz
Kamil - wiem, nie bez powodu robię Churchila PZP. Co prawda już we łbie świta mi pomysł ulepienia tobołków na boki wieży, ale to odwlecze malowanie i chyba zrezygnuję.

Marlin - gradient w sensie kierunek przechodzenia od jasnego do ciemnego.

Dobra nie mecze więcej. Najwyżej będę zmywał model Sad
Pozdrawiam Olek
Odpowiedz
Nie ma się co za bardzo rozwodzić nad zagadnieniem, wiem po sobie, że im więcej informacji przyswajałem, tym gorszy był efekt. Pierwszą CM malowałem chyba z 3 razy, skopanej warstwy farby nie zmywałem, psikałem na to podkład i malowałem od nowa. I tak do skutku, aż uznałem, że jest w miarę ok. A i tak szału nie byłoWink Po każdym kolejnym malowaniu jest już coraz lepiej i człowiek zaczyna pewne rzeczy robić automatycznie, chociaż przyznaję, że daleko mi jeszcze do perfekcji. Nie martwię się tym, bo to tylko plastikowa zabawka, a i wprawa przyjdzie sama przy którymś tam z kolei modelu :)
Co do kolorów używanych podczas modulacji to ja używam 4 barw:
1. Bazowy - który już na wstępie rozjaśniam Deck Tanem i tak maluje bryłę po całości.
2. Bazowy z pozycji 1. + więcej Deck Tana - środkowa część gradientu.
3. Bazowy z pozycji 2. + biały - najjaśniejsza część gradientu.
4. Na końcu podkreślam cienie mocno rozcieńczonym kolorem bazowym, czyli np. w przypadku Churchilla był to XF-61 (nie mylić z kolorem bazowym z poz. 1).
Nie należy bać się dużych kontrastów, tutaj zawsze można zareagować podczas brudzenia i odpowiednie miejsca stłumić. No i najważniejsze to się nie bać tylko malować!
Takie są moje ciche spostrzeżenia po pomalowaniu 5 pojazdów :)
Odpowiedz