Liczba postów: 1,366
Liczba wątków: 28
12-01-2014, 11:52
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 12-01-2014, 12:02 przez Krzysztof Bartyzel.)
Witam
Spróbuję zrobić model z poniższego zdjęcia tuż po zdobyciu go przez powstańców.
Z powodu oczekiwania na narodziny potomka, nie jestem pewien, czy uda mi się go skończyć do końca maja, ale postaram się zrobić co się da. Model będzie z pudła, aczkolwiek mam dwa ważne pytania dotyczące właściwego pojazdu:
- kalki do tego konkretnego pojazdu robi Toro model. Ma ktoś może na zbyciu sekcję do Szarego Wilka?
Źródło: http://www.info-pc.home.pl/Whatfor/baza/..._szary.htm
- czy jest jakieś zdjęcie mocowania radiostacji w miejscu jednej z kanap bo mam tylko jedno ale nie jest to wyraźnie przedstawione.
Źródło: http://www.info-pc.home.pl/Whatfor/baza/..._szary.htm
Na razie postęp prac wygląda nastepująco:
Potrzebowłbym też chyba ze dwie radiostacje, ale nie wiem gdzie takie dostać . Chyba że ktoś mółby mi odlać - odpłatnie oczywiście.
Jest to mój pierwszy kontact z firma AFV Club i do tej pory jestem zadowolony z jakości modelu.
Malowanie w kolorze dunkelgelb.
Krzysiek
Czołgi - pancerna pięść armii.
Liczba postów: 2,626
Liczba wątków: 104
Ciutkę error, bo Szary Wilk to wersja 251/3, czyli ta, którą ja mam.
Masz rację Tomek. Oparłem się na złej stronie. Nowy model już kupiony i mam nadzieję że w tym tygodniu przyjedzie. Tak więc będzie już poprawnie.
Muszę jeszcze poprosić admina o zmianę w nazwie z 251/1 na 251/3. Sorki za wtopę.
Krzysiek
Liczba postów: 1,652
Liczba wątków: 73
Kurdę skończ jeden projekt zanim weźmiesz drugi  Ciekaw jestem jak będzie w całości wyglądać "jedynka"
I kto to mówi, he, he. Tego będę kleił w robocie.
Krzysiek
Admin zmienił  Wilk nie ma (już?) elementów zewnętrznych, które by go pozwalały zakwalifikować jako 251/3, stąd też często mylnie jest opisywany jako 251/1. Jak dojedzie Twój model i przeglądniesz instrukcję, to będziesz wiedział o czym piszę. Może to po prostu zmodyfikowany standardowy transporter?
Zrobisz ruchome zawieszenie w nowym kadłubie? Czekają Cię takie same przejścia ze składaniem góry z dołem jak i mnie, brrrrrrr
Uważaj, bo AFV w instrukcji (251/3) pominęło wiercenie dziur pod przednie ławki - ja się za późno zorientowałem...
Przejrzałem wstępnie instrukcję z 251/3 i do tego etapu który mam wygląda tak samo. W tym zeszlifowałem znaczniki pod elementy przyklejane na burtach i być może się okaże że będę mógł zaadoptować to co już ma pod nowy model bez żadnego problemu.
W tym przypadku nie ma sensu robić ruchomego zawieszenia bo będzie stał na płaskim terenie. Co do góry już widziałem że będzie niezły Jazz. Dziury powierciłem. Możesz napisać coś więcej o tych problemach? Zawsze to lepiej wiedzieć co cię czeka.
Generalnie więcej będę mógł powiedzieć jak dostanę nowy model. Na pewno drugi Sd-ek tez trafi na warsztat.
Krzysiek
Jasne, możesz użyć tego co masz wysklejane już.
U mnie problem był taki, że wczesna buda była szersza niż późna - i tak, wczesna pasuje na szerokość do dołu kadłuba, ale nie pasowała przednia płyta z wizjerami i górna z podstawą pod MG. Do późnej te 2 części wchodziły idealnie, ale nie szło jej założyć na kadłub. Co i jak widać w moim wątku. Aha - drążek poprzeczny do przedniego zawieszenia polecam wkleić na końcu, lubi się ułamać.
A którą bude ja powinienem użyć? Wolę już następnej zmoki nie popełniać.
Krzysiek
Wczesną, z dwuczęściową maską oraz wczesne wizjery. Ostatnia buda to już był ewenement, głównie spotykana na Pakwagenach.
Ja bym chyba jednak obstawiał, że to zwykły 251/1 z dołożoną radiostacją - nie ma dodatkowych, charakterystycznych dla 251/3, gniazd antenowych na bokach budy. Przy czym i tak musiałbyś kupić drugie pudło żeby mieć radiostację - nikt tego osobno nie robi.
Mógłbyś zrobić zdjęcie z wstawionymi ławkami do środka? Muszę wyczaić jak wkleić te dłuższe.
Liczba postów: 1,652
Liczba wątków: 73
(12-01-2014, 14:05)Krzysztof Bartyzel napisał(a): I kto to mówi, he, he. Tego będę kleił w robocie.
Oj tam oj tam
Mi już tylko został czerczil po stugu i jestem na czysto (prawie)
Postaram ci się to zrobić w ciągu kilku najbliższych dni. Chwilowo jestem na etapie składania zawieszenia.
Jednak patrząc w instrukcję wydaje mi się że w twojej jest błędnie zaznaczona ilośc dzir do wywiercenia. Z tego co zauważyłem to róznica polega na tym że zamiast tylnego siedzenia jest zestaw radiostacji. Jednak ilość podstaw jest taka sama, a więc i dziury powinny być w obu modelach w tych samych miejscach. Wygląda na to że zapomnieli zaznaczyć na części UB01 w jej środkowej części otwory do wywiercenia tam gdzie trzy środkowy i lewy tam gdzie sa dwa lewy. Zrobię ci wieczorem zdjęcie samych dziur, to może da ci to jakiś pogląd na sytuację.
Krzysiek
W instrukcji są zaznaczone otwory tylko pod tylną ławkę i stojak na radio - o przednich nic nie wspomnieli, a że ja po nocach kleję, to mi umknęło... Ewentualnie jakbyś mi podał w jakiej odległości od tylnego końca podłogi są te otwory i jakiej średnicy wiertła użyłeś, to sobie wywiercę jeszcze.
Krzysiek
Powierciłem - wielkie dzięki!
|