Blacha falista
Dzisiaj postanowiłem zrobić blachę falistą. Do tego potrzebujemy puszkę aluminiową, plastikowe pręciki, klej oraz gruby polistyren.

Pręciki zdobyłem z ramek po modelu.
[Obrazek: 1.JPG]

Z polistyrenu wyciąłem niemal dwa identyczne prostokąty.
[Obrazek: 2.JPG]

Pręciki przykleiłem przy pomocy kleju revella. Równe odległości między elementami utrzymywałem dzięki widocznemu na zdjęciu elementowi po ramce. Później dla pewności podlałem klejem CA.
[Obrazek: 4.JPG]

Z puszki po napoju uzyskujemy blaszkę, którą wyważamy na palnikiem. Należy uważać żeby jej nie spalić.
[Obrazek: 3.JPG]

Wycinamy interesujący nas rozmiar. Następnie przelatujemy papierem ściernym, żeby farba lepiej się trzymała.
[Obrazek: 5.JPG]

Cała sztuka polega na tym, żeby po kawałku odciskać blaszkę a nie wszystko na raz, ponieważ inaczej nie uzyskamy jednolitych fal. Na sam koniec blaszkę układamy na urządzeniu i zgniatamy po całości.
[Obrazek: 6.JPG]

Wykonanie tej zabawki zajęło mi niecała godzinę.

Pozdrawiam Mateusz.
Odpowiedz
Mateusz, a próbowałeś formować blachę - proszę się nie śmiać - z tubek po zagęszczonym mleku ??
Bardzo fajny materiał, kształtuje się go lepiej niż wyżarzoną blachę z puszki. Wady: jest trochę grubsza i trzeba wymoczyć w nitro żeby farba zlazła, no i trzeba umiejętnie ją pozyskać Wink

A sam patent fajny. Zawsze powtatrzam, że dobry szablon to 70% sukcesu, gdy trzeba robić powtarzalne elementy.
Pozdrawiam Olek
Odpowiedz
Trochę problematyczne może się okazać, gdy trzeba będzie użyć trochę więcej materiału. Niektórzy mogą pozyskać kilkanaście puszek w weekend Big Grin. Jakoś nie bardzo widzę możliwość pozyskania materiału z tubki bez jej miętolenia Wink.

Pozdrawiam Mateusz.
Odpowiedz
Fajnie wyszła ta blacha, dzięki za tipsa Cool. Opakowania po mleku nie trzeba miętolić, wystarczy rozciąć pełną tubę i mleko uwolnić :) . Dobra jest też taśma alu do bukietów, ale nie wiem czy nie zbyt wąska.
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości