Konkurs forumowy - idea
Wczoraj spotkałem się przez chwilę z Tomkiem i ze smutkiem dowiedziałem się, że w związku z niewielką ilością modeli ukończonych w zeszłym konkursie, sponsorzy wydali z siebie słuszne skądinąd okrzyki oburzenia i wycofali się z kolejnych takich zabaw. W związku z tym w tym roku konkursu nie będzie Sad
No i właśnie trapiony tym faktem wpadłem na taki oto pomysł konkursu forumowego. Oto jego zarys:

1. Nagrodą jest jeden model w skali 1:35 z oferty jakiegoś tam sklepu o wartości powiedzmy 150 - 200 złotych.
2. Środki na nagrodę pochodzą od chętnych do wzięcia w nim udziału (czyli im więcej chętnych do wzięcia w nim udziału, tym mniejsza będzie składka za wzięcie w nim udziału Cool)
3. Nagroda przyznawana jest na zasadzie głosowania, przy czym nie wolno głosować na własny model. Głosują oczywiście tylko ci, którzy wnieśli składkę, czyli deklarują chęć wzięcia w nim udziału. Kto zbierze najwięcej głosów ten zgarnia nagrodę.
4. Kasę zbiera i konkurs koordynuje któryś z moderatorów.
5. Termin zakończenia konkursu to Bytom 2015 i tam na przykład możemy strzelić sobie wspólny stolik.

Co Wy na to? Pewnie głupi pomysł? Niezgodny z prawem? Nie wiem, nie znam się.
Ja tam deklaruję się z zaczętym KT od powiedzmy 5 chętnych do konkursu...
Odpowiedz
Fakt, poprzedni konkurs trochę nie wypalił. Dostrzegam jednak dwa problemy:

1. Baaardzo mało ludzi będzie gotów wpłacać startowe w konkursie forumowym, mam na myśli głównie "nowych", co spowoduje, że konkurs ograniczy się do nielicznej forumowej grupy stałych bywalców. Jest to grupa nieduża, zatem może znowu się zdarzyć, że z przyczyn losowych niewielu dobrnie do finału.

Trzeba by zachęcić jakoś ludzi i zwiększyć liczebność użytkowników.

2. Przy opłatach startowych ryzykuje się, że będzie drama przy ogłaszaniu wyników. Jesli zejdzie się jakiś narybek to prawdopodobne, że zacznie krzyczeć o bandzie kolesiów i poklepywaniu się po ramionach, bo przecież on tu zainwestował i nie ma nagrody.

Przydałoby się rozruszać jakoś forum.
Odpowiedz
Panowie a tak by spiąć poślady, niech każdy użytkownik (nie tylko biorący udział w konkursie) da na "tacę" 10-20zł dla bogatych wersja co łaska powyżej 20stu Wink - kasa się uzbiera porządna i motywacja będzie bo nagrody wypasione. Od tych groszy nikt nie zbiednieje a jak wygra to wiele zyska. Jeśli zaś nie bierze udziału w konkursie to będzie miał satysfakcję z oglądania warsztatów i galerii oraz samego głosowania.

PS
Zamiast nagród rzeczowych lepsze by chyba były jakieś "bony" na zakup w sklepie modelarskim towaru za ustaloną kwotę.
Odpowiedz
Pomysł fajny ale mało czasu żeby zmajstrować coś więcej niż model prosto z pudła . Tongue
Pozdrawiam Sebastian
Odpowiedz
Cytat:Zamiast nagród rzeczowych lepsze by chyba były jakieś "bony" na zakup w sklepie modelarskim towaru za ustaloną kwotę.

Oczywiście, mniej więcej coś takiego miałem na myśli.

(07-10-2014, 05:18)Produdi napisał(a): Pomysł fajny ale mało czasu żeby zmajstrować coś więcej niż model prosto z pudła . Tongue

Ja jako juror kierowałbym się tylko zasadą podoba się / nie podoba się.
Widziałem już wiele modeli "z pudła", które mi się bardzo podobały, jak też i kilka superwaloryzowanych, które mi się wcale nie podobały... Tongue
Odpowiedz
Dziękuję Bartkowi za inicjatywę oraz pozostałym za pomysły. To najlepiej świadczy, że zależy Wam na forum i jego rozwoju.

Kilka słów wytłumaczenia - spadek aktywności, spowodowany wakacjami (jakoś wybitnie długimi w tym roku), widać na wszystkich forach, jednak u nas widać go szczególnie z powodu niewielkiej liczby użytkowników. W tym roku zdecydowaliśmy o zaniechaniu konkursu, jednak nie znaczy to, że w przyszłym roku odpuścimy sprawę. Może warto by przemyśleć jego termin czy formułę? Tu zdajemy się na sugestie startujących.

Odnośnie propozycji Bartka - jeżeli znajdą się chętni, konkurs oczywiście przeprowadzimy. Własny wkład finansowy na pewno zwiększy motywację uczestników, boję się jednak, że niektórym młodym modelarzom może uniemożliwić start w konkursie (szczególnie, gdy będą świadomi różnicy poziomów, więc startu jedynie dla startu). Różnie może być z oceną przez samych startujących - widzę duże ryzyko remisu przy kilku startujących. Osobiście sugerowałbym ocenę punktową wg regulaminu z zeszłego roku (każdy z modelarzy ocenia pozostałe modele i wysyła oceny do koordynatora).

Co do opłaty od użytkowników - nie wprowadziliśmy i nie wprowadzimy nic takiego. Forum z założenia jest darmowe, założyciele zadeklarowali jego utrzymanie. Nagrody na konkurs staramy się pozyskać od sponsorów.

Się rozpisałem, ale chyba wszystko co chciałem się tu znalazło. Gdyby nie to, że mam tyle modeli rozgrzebane, to sam bym się zgłosił jako uczestnik.
Odpowiedz
Nie chodzi o obowiązkowe wpłaty na rzecz konkursu, ale dobrowolne. Wysłać do każdego z osobna PW, czy był by skłonny wpłacić 10-20zł na konkurs.
Odpowiedz
Jak dla mnie, to konkurs może być nawet o tytuł przechodni mastera PK. Ale jak tylko będę mógł, to konkurs wesprę wpłatą, taką jak np. pisze Paweł L.
A to akurat, czy model skończę, czy nie, to już inna sprawa. Fakt jest taki, że motywację do robienia modeli mam większą przy konkursie, niż ot tak. :-)
Odpowiedz
Poznańscy koledzy ostatnio mi powiedzieli, że to forum umiera, jak większość, że wszyscy przechodzą na FB. Osobiście, mam pewne zdanie na temat FB i Twittera, ale nie będę się z nim na forum dzielił :), chociaż prędzej czy później tam pewnie zawitam. Jedyne co mogę zrobić dla forum i konkursu, to zaoferować jakiś zestaw z prywatnej kolekcji i obiecać, że nie będzie to badziew.

Pzdr!
Odpowiedz
Nie da się nie zauważyć zmniejszonej aktywności i migracji modelarzy na fb. Na fb wystarczy kliknąć "Lubię to" i autor wie, że praca się spodobała, na forum trzeba się jednak wysilić i te kilka słów skrobnąć za każdym razem. Z drugiej strony, większość zagranicznych modelarzy dalej pokazuje swoje modele na forach czy stronach, nie ogranicza się tylko do fb. Jak widać to kwestia chęci tylko. Szkoda, że Michał i Łukasz zrezygnowali z naszego towarzystwa, możesz przekazać, że tęsknimy Tongue

Za ofertę sponsoringu bardzo dziękujemy, jednak taki mechanizm niczym się nie różni od pozyskiwania nagród od sponsorów. Metoda zaproponowana przez Bartka zawiera w sobie czynnik motywujący pt. "Dałem kasę, więc się postaram". Osobiście wolałbym, żebyś wziął udział w konkursie wrzucając swój udział do puli zamiast pozbywać się zestawu który pewnie kochasz całym sercem Wink

Za to ja osobiście, nie jako administrator, nie mam nic przeciwko przyjęciu drobnej korzyści majątkowej Big Grin
Odpowiedz
Ponieważ jestem na FB to nie ma on zadnego porówniania z forum - sam wrzucam jedno zdjęcie czasami. FB bardziej przypomina mi giełdę i reklamy do modelarstwa odnosząc. Jezeli mam wolny czas to z przyjemnoscią oglądam wątki forumowe. Większość moich kolegów współpracuje z innymi kolegami zza granicy publikując do gazet i maja tam lepszy kontakt (FB). Osobiscie sam ubolewam ze robię kilka modeli na zlecenie, ale satysfakcjonuje mnie nie używanie przy ich budowie żadnych wynalazków typu wildery i migi. Farbki i farby olejne - to wszystko. Temat konkursu jest zasadniczo nieobliczalny - dla mnie zawsze najfajniejszą nagrodą była indywidualna dla danej imprezy statuetka czy tez szkiełko z logo forum o czym proponuje pomyślec - Tomek nawet takie szkiełka kiedyś proponował. Zasadniczo jeżeli konkurs trwałby minimum trzy miesiące mogę się zdeklarowac że zastartuje i ukończe modela. Oczywiście finansowo też mogę wspomóc.
Pozdrawiam
Odpowiedz
Moze nie rozmydlajmy tematu dyskusja o sens istnienia forum i fb.

Tomek to nawet ma szkielko dla Jamata za poprzedni konkurs, tylko sie gdzies stracilo podczas przeprowadzki i musze kartony przegrzebac. Jak pisalem, nie chodzi nam o jednostkowego fundatora nagrod, tylko o wspolna sciepe w takiej samej kwocie od kazdego.
Odpowiedz
Jestem za, też się dorzucę.
Gůrny Ślůnsk
Odpowiedz
O.K Przekonaliście mnie. W takim razie też się dorzucę jakby co.
(13-11-2014, 11:44)Tomasz Hejmo napisał(a): Za to ja osobiście, nie jako administrator, nie mam nic przeciwko przyjęciu drobnej korzyści majątkowej Big Grin

Nie wątpię Tongue. Tomek, jeśli zdeklarujesz się wykonać ten model do samego końca w 2-3m-ce na forum, to masz go ode mnie, wiesz coWink. W innym przypadku zapomnij, wszyscy już wiedzą jak lubisz rozgrzebywać z fanfarami i nie kończyćTongue
Odpowiedz
Panowie, ale nie traktujcie tego jako "dorzuce sie", "zasponsoruje". To ma byc konkurs i najwazniejsze ma byc wziecie w nim udzialu. Wyglada na to, ze pomysl chwycil, wiec moze pomalu zaczniemy cos organizowac?

Kuba, wiem co, pamiec Elefanta mam Wink ale w tej chwili sie do niczego nie zobowiaze, praca dyplomowa mi wisi nad glowa. Pogadamy w styczniu.
Odpowiedz