IV Konkurs "PancernyKlin.pl" - regulamin i dyskusja
To już chyba ponad dziesięciu chętnych więc i koszt zabawy znacząco spada. Zapraszamy wszystkich!
Odpowiedz
No Panowie zaszaleli z frekwencją, super! Kamil się zgodził zostać kierownikiem zamieszania, więc zostały tylko drobiazgi. Bardzo proszę do jutra przemyśleć sprawę sędziowania i terminu.

Bartku, ja bym jednak się trzymał stałej kwoty wpisowego, mając 10 chętnych i ustaloną wartość nagrody 200zł wychodzi po 20 na głowę, a jak zrobimy stałe 30zł to już jest 300 Wink Moim zdaniem lepszy system.
Odpowiedz
Ja także chętnie się dołączę
Odpowiedz
Na chwilę obecną mamy, z moich obliczeń, 11 chętnych. Proponuję wpłatę po 30zł od głowy - nie obciąża zbytnio portfela, a wyjdzie niezła kwota końcowa. Start proponuję na 01. 12, koniec na 24.05.2015. 10 dni powinno wystarczyć na ewentualne skompletowanie zestawów, 5 miesięcy na ich ukończenie (chociaż zgodziłbym się na 4 miesiące).

System oceny z poprzedniego konkursu:
Cytat:1. Budowa modelu:
- ogólnie pojęta czystość montażu - max 5 pkt;
- stopień skomplikowania pracy - max 5 pkt (tu wliczanie będą użyte elementy fototrawione, waloryzacje żywiczne wpływające na praco- i czasochłonność budowy zestawu);
- elementy wykonywane przez modelarza bez użycia gotowych zestawów - max 5 pkt (scratch - w przypadku braku - 0 pkt);
- elementy poprawione przez modelarza w zestawie bazowym - max 5 pkt.

2. Malowanie modelu i wykańczanie:
- czystość malowania, jakość powłoki malarskiej - max 5 pkt;
- efektowność i stopień skomplikowania malowania - max 5 pkt;
- odwzorowanie śladów eksploatacji, ich wielkość w skali, rozmieszczenie i ogólnie pojęta spójność całości - max 5 pkt.

3. Odwzorowanie pojazdu rzeczywistego:
- zmiany zestawu wyjściowego względem pojazdu rzeczywistego, konfiguracja detali względem zdjęcia wiodącego, lub / i względem dokumentacji, monografii dotyczącej konkretnej wersji produkcyjnej, odwzorowanie kamuflażu rzeczywistego pojazdu, kształt, przebieg i kolor plam, najbardziej prawdopodobny układ kamuflażu w miejscach niewidocznych, stopień i rodzaj widocznego zużycia powłoki farby - max 10 pkt.

4. Jakość prowadzonej relacji z budowy - max 5 pkt.

Łączna pula punktów możliwych do zdobycia to 50.

Ocenia każdy uczestnik wszystkie modele poza swoim, wynik to suma punktów oczywiście. Ocenianie tajne, zgodnie z zasadami fairplay itd. Można rozważyć dodanie sędziego zewnętrznego, nie biorącego udziału w konkursie - może być Kamil albo np. Andrzej z Panzerartu. Wszystkie wyniki trafiają do Kamila, który podaje sumaryczną liczbę punktów. Można rozpisać punktację poszczególnych sędziów osobno, ale wtedy sugerowałbym ukrycie nazwisk pod numerami.

Mile widziani sponsorzy prywatni, przyznający nagrodę wg swoich, podanych na początku kryteriach.
Odpowiedz
Proszę o podanie danych w celu wykonania przelewu. Wyciągam pudła i myślę coby tu ...Tongue
Pozdrawiam
Odpowiedz
Mnie tam dycha w tą czy w tamtą nie robi różnicy, ale nadal nie rozumiem dlaczego 30 złotych? Przy jedenastu uczestnikach dawałoby to 330 złotych, a to już właściwie równowartość dwóch modeli. Wydawało mi się, że celujemy w nagrodę o wartości jednego modelu.
No, chyba że Tomek podejrzewa, że jednak nie wszyscy deklarujący wezmą udział? Wink

Proponuję wprowadzić do regulaminu następujący punkt:
Po otwarciu relacji warsztatowej uczestnik ma 10 dni na dokonanie przelewu za uczestnictwo w konkursie. Jeśli nie wniesie stosownej opłaty, to zostaje wykluczony z konkursu, a jego relacja warsztatowa przeniesiona zostaje do działu "warsztat".
Odpowiedz
3 dychy to obliczenia własne, kwota dość znaczna przy większej ilości uczestników, a nie obciążająca startujących, nawet tych młodych, jak np. 50zł. Z drugiej strony, im większa pula do zgarnięcia, tym większa motywacja. Oczywiście możemy się dogadać na inną kwotę. W przypadku stałej kwoty odpada kombinowanie i odsyłanie "groszowych" przelewów Kamilowi gdyby za 2 tygodnie znalazł się kolejny chętny na start.
Odpowiedz
Ja również jestem chętny, może uda mi się coś wydłubać przez 5 miesięcyBig Grin
Odpowiedz
No dobra, niech i będą te trzy dychy.
Ten argument wydaje mi się słuszny:

(22-11-2014, 00:39)Tomasz Hejmo napisał(a): Z drugiej strony, im większa pula do zgarnięcia, tym większa motywacja.

Czyli zwycięzca rozbija bank i bierze wszystko. Może dzięki temu ktoś się u nas jeszcze nowy zarejestruje, żeby powalczyć o konkretną nagrodę? Wink
Odpowiedz
Chopie kto będzie czekał do pierwszego . Zakładaj dział warsztatowy i lecim z kogzem Tongue
Pozdrawiam Sebastian
Odpowiedz
Jeżeli faktycznie uzbieramy wyżej wymienioną kwotę, to może dobrym pomysłem było by jej rozbicie na trzy części, jedną większą i 2 mniejsze. W ten sposób udało by się nagrodzić nie tylko zwycięzcę, ale także zdobywców drugiego i trzeciego miejsca? Na przykład:
- Zdobywca pierwszego miejsca otrzymał kwotę o równowartości modelu (powiedzmy 200 zł)
- 2 i 3 miejsce - kwotę o równowartości chemii/akcesoriów (powiedzmy po 65 zł)
Odpowiedz
(21-11-2014, 18:14)Jacek Cieślak napisał(a): Proszę o podanie danych w celu wykonania przelewu. Wyciągam pudła i myślę coby tu ...Tongue

Wszyscy którzy chcą wziąć udział w konkursie proszę o wpłatę na mój numer konta: 07 1160 2202 0000 0002 6969 3561. W tytule przelewu proszę o podanie nicku z forum. Po wpłacie będę potwierdzał otrzymanie pieniędzy wiadomością PW.
Odpowiedz
Ha - jutro robię przelewa i otwierajcie koledzy wątek bo już dwa pudła mam i ograniczyłem sobie temat do pantery Cool
Pozdrawiam
Odpowiedz
Pierwszy!
Ja już zrobiłem przelew ale nie mam zielonego pojęcia za co się brać.
Odpowiedz
U mnie też klęska urodzaju...
Odpowiedz