Liczba postów: 686
Liczba wątków: 8
27-08-2011, 14:18
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 27-08-2011, 14:22 przez Kuba Lipiński.)
Wykonałem osłonę wizjera kierowcy z dwóch kawałków blaszek o grubości 0.1mm, może nie jest idealna, ale według mnie wygląda zdecydowanie lepiej od tej zestawowej. Czas jednak na nią poświęcony to już inna historia
Dojdą jeszcze śrubki, klapki nie będzie ponieważ na zdjęciach też jej brakuje.
Pzdr,
Kuba
24-09-2011, 14:20
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 24-09-2011, 14:22 przez Kuba Lipiński.)
Ponownie siedzę na walizkach  , Jadzia poszła w odstawkę, ale w międzyczasie dorzucam fotkę z warsztatu.
Elementy powstały z arkusza blachy 0,27mm
Liczba postów: 2,588
Liczba wątków: 104
Dziurki wiercone? Na co to?
Tak, otwory nawiercone. To listwa i zaczepy na zapasowe ogniwa gąsienic, oczywiście muszę je jeszcze pozaginać.
A czym tniesz, że Ci się nie zawija?
24-09-2011, 16:46
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 24-09-2011, 16:48 przez Kuba Lipiński.)
Dremelem z odpowiednią tarczą, cieńsze blaszki super ostrymi nożyczkami (z małym zapasem), póżniej ewentualne zagięcia walcuję i opiłowuję do właściwej już lini.. Jest wiele części które móglbym wykonać z profili evergreena, ale uparłem się na blachy w tym modelu. Chciałem kupić gilotynę do cięcia papieru, ale nie dałaby rady z grubszymi.
Hej!
Warsztat wznowiony. Na zdjęciu poniżej widać, że na "823" zastosowano osłonę wentylatora zapożyczoną z czołgu Panther G, widać ją w lewym prostokącie, w prawym natomiast, znajduje się ścięta tuleja gwintowana (Pilzen).
A tu już to co udało mi się zrobić. Osłona wentylatora pożyczona z innego zestawu :).
Na tym zdjęciu widać "grzybek" o którym wcześniej wspominałem
Grzybków tych w zestawie brakuje. Chciałem dodatkowo wymienić wszystkie rynienki na blaszane, lecz po wielu bojach poległem. Robiłem próby na kawałkach plastiku z blaszkami o różnych grubościach. Im cieńsza blaszka, tym było trudniej. Jak już udało mi się wyciąć i przykleić, to efekt fali się pojawił. Może jeszcze kiedyś podejmę tą nierówną walkę, ale to już w innej skali.
Pzdr,
Kuba
Nareszcie update! Fajnie to wygląda, ale zdjęcia strasznie pachną renderami 3D
(13-11-2011, 21:44)Big Buba napisał(a): Może jeszcze kiedyś podejmę tą nierówną walkę, ale to już w innej skali.
W 72??  Masz zdrowie!
(13-11-2011, 21:59)Tomasz Hejmo napisał(a): Nareszcie update! Fanie to wygląda, ale zdjęcia strasznie pachną renderami 3D 
Dzięki Tomek. Czy to dobrze, czy żle, że pachną renderami  ?
A co do skali, miałem raczej na myśli 1/16. Jeszcze niejako uprzedzając pytanie. Tak, pokrywy włazów z zamkami znajdują sie z prawej strony.
A co ma być źle? Zdjęcia bardzo dobre, równo oświetlone stąd ten efekt. Za poważnie do tego podchodzisz
Liczba postów: 1,822
Liczba wątków: 73
Jak dla mnie taka dokladnosc z historia jest chora, aaale Dragon sie powinien od Ciebie uczyc
(13-11-2011, 23:24)Rafał Sadurek napisał(a): Jak dla mnie taka dokladnosc z historia jest chora
Przed chwilą moja dziewczyna powiedziała, że nareszcie ktoś odważył się to napisać :duzyusmiech:.
Cześć!
Udało mi się co nieco poskładać, mam nadzieję, że lepiej prezentują się niż pudełkowe i foto- trawione. Zamierzam jeszcze dorobić spawy z CA. Ciężko było równo je pozaginać, ale w końcu pomogłem sobie przy kreśleniu lini taśmą maskującą, tzn. ułożyłem wszystkie w równym rzędzie i nakleiłem taśmę, po czym odwróciłem skejony rządek i nakreśliłem bezproblemowo linię po całej długości. Gdyby to oczywiście kogoś interesowało.
Pzdr
Liczba postów: 1,071
Liczba wątków: 36
No Panie! Ładnie to zrobiłeś  też mnie to czeka niebawem
Liczba postów: 2,096
Liczba wątków: 51
Dbałość o szczegóły robi na mnie wrażenie, mam nadzieje że wystarczy Ci cierpliwości aby go skończyć.
|