Jagdpanther 1/35 Dragon
Wykonałem osłonę wizjera kierowcy z dwóch kawałków blaszek o grubości 0.1mm, może nie jest idealna, ale według mnie wygląda zdecydowanie lepiej od tej zestawowej. Czas jednak na nią poświęcony to już inna historiaConfused

[Obrazek: DSC_0028-1.jpg]

Dojdą jeszcze śrubki, klapki nie będzie ponieważ na zdjęciach też jej brakuje.

Pzdr,

Kuba
Odpowiedz
Ponownie siedzę na walizkach Confused, Jadzia poszła w odstawkę, ale w międzyczasie dorzucam fotkę z warsztatu.

[Obrazek: DSC_0051.jpg]

Elementy powstały z arkusza blachy 0,27mm
Odpowiedz
Dziurki wiercone? Na co to?
Odpowiedz
Tak, otwory nawiercone. To listwa i zaczepy na zapasowe ogniwa gąsienic, oczywiście muszę je jeszcze pozaginać.
Odpowiedz
A czym tniesz, że Ci się nie zawija?
Odpowiedz
Dremelem z odpowiednią tarczą, cieńsze blaszki super ostrymi nożyczkami (z małym zapasem), póżniej ewentualne zagięcia walcuję i opiłowuję do właściwej już lini.. Jest wiele części które móglbym wykonać z profili evergreena, ale uparłem się na blachy w tym modelu. Chciałem kupić gilotynę do cięcia papieru, ale nie dałaby rady z grubszymi.
Odpowiedz
Hej!
Warsztat wznowiony. Na zdjęciu poniżej widać, że na "823" zastosowano osłonę wentylatora zapożyczoną z czołgu Panther G, widać ją w lewym prostokącie, w prawym natomiast, znajduje się ścięta tuleja gwintowana (Pilzen).

[Obrazek: JPoslonawent.jpg]

A tu już to co udało mi się zrobić. Osłona wentylatora pożyczona z innego zestawu :).

[Obrazek: DSC_0031.jpg]

Na tym zdjęciu widać "grzybek" o którym wcześniej wspominałem

[Obrazek: DSC_0033-1.jpg]

Grzybków tych w zestawie brakuje. Chciałem dodatkowo wymienić wszystkie rynienki na blaszane, lecz po wielu bojach poległem. Robiłem próby na kawałkach plastiku z blaszkami o różnych grubościach. Im cieńsza blaszka, tym było trudniej. Jak już udało mi się wyciąć i przykleić, to efekt fali się pojawił. Może jeszcze kiedyś podejmę tą nierówną walkę, ale to już w innej skali.

Pzdr,

Kuba
Odpowiedz
Nareszcie update! Fajnie to wygląda, ale zdjęcia strasznie pachną renderami 3D Wink

(13-11-2011, 21:44)Big Buba napisał(a): Może jeszcze kiedyś podejmę tą nierówną walkę, ale to już w innej skali.

W 72?? :O Masz zdrowie!
Odpowiedz
(13-11-2011, 21:59)Tomasz Hejmo napisał(a): Nareszcie update! Fanie to wygląda, ale zdjęcia strasznie pachną renderami 3D Wink

Dzięki Tomek. Czy to dobrze, czy żle, że pachną renderami Confused ?
A co do skali, miałem raczej na myśli 1/16. Jeszcze niejako uprzedzając pytanie. Tak, pokrywy włazów z zamkami znajdują sie z prawej strony.
Odpowiedz
A co ma być źle? Zdjęcia bardzo dobre, równo oświetlone stąd ten efekt. Za poważnie do tego podchodzisz Wink
Odpowiedz
Jak dla mnie taka dokladnosc z historia jest chora, aaale Dragon sie powinien od Ciebie uczyc Wink
Zapraszam na stronę, pozdrawiam Rafał "Dumo" Sadurek

https://www.facebook.com/pages/Dumo-Desi...9843071698

Odpowiedz
(13-11-2011, 23:24)Rafał Sadurek napisał(a): Jak dla mnie taka dokladnosc z historia jest chora

Przed chwilą moja dziewczyna powiedziała, że nareszcie ktoś odważył się to napisać :duzyusmiech:.
Odpowiedz
Cześć!
Udało mi się co nieco poskładać, mam nadzieję, że lepiej prezentują się niż pudełkowe i foto- trawione. Zamierzam jeszcze dorobić spawy z CA. Ciężko było równo je pozaginać, ale w końcu pomogłem sobie przy kreśleniu lini taśmą maskującą, tzn. ułożyłem wszystkie w równym rzędzie i nakleiłem taśmę, po czym odwróciłem skejony rządek i nakreśliłem bezproblemowo linię po całej długości. Gdyby to oczywiście kogoś interesowało.

[Obrazek: DSC_0036.jpg]

[Obrazek: DSC_0039.jpg]

Pzdr

Odpowiedz
No Panie! Ładnie to zrobiłeś Wink też mnie to czeka niebawem Tongue
Odpowiedz
Dbałość o szczegóły robi na mnie wrażenie, mam nadzieje że wystarczy Ci cierpliwości aby go skończyć.
Odpowiedz