Liczba postów: 686
Liczba wątków: 8
Cieszę się, że się Wam podoba. Cierpliwości wystarczy na pewno, nie wiem tylko czy do końca trwania konkursu dam radę JP ukończyć. W zasadzie reszta blach to już foto- trawionki, które też potrafią człowiekowi życie umilić, najgorszy na nich jest ten przeklęty szew. Rozumiem na plastiku, ale na blaszkach?? Może ktoś wie dlaczego tam jest? Wszystkim producentom częśći foto-trawionych życzę szlifowania tego szwu na nakrętkach lub łbach śrub do usr.....ej śmierci:-.-:.
Pzdr,
Kuba
Liczba postów: 510
Liczba wątków: 34
Hmm Kuba jak ci Mikołaj nic nie przyniesie to na pewno zdążysz :duzyusmiech: ładnie zrobiłeś stelaż .
28-11-2011, 21:54
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 29-11-2011, 00:43 przez Kuba Lipiński.)
W oczekiwaniu na Mikołaja i lutownicę od Tomka Hejmo:).
![[Obrazek: DSC_0044.jpg]](http://i826.photobucket.com/albums/zz184/big_buba/DSC_0044.jpg)
Lufa składa się z jedenastu elementów, jest piękna, ale jedenaście  !
Popracowałem trochę nad fakturą, wydaje mi się, że jest O.K, ciekaw jestem, czy efekt będzie widoczny na końcu.
I moja pierwsza w życiu podstawka. Balsa, sklejka plus pianka budowlana. Na razie wyrzeźbiłem tylko wstępnie teren pod dalsze zabiegi. Starałem się wzorować na zdjęciach "823"
Pzdr,
Kuba
Liczba postów: 2,588
Liczba wątków: 104
(28-11-2011, 21:54)Big Buba napisał(a): W oczekiwaniu na Mikołaja i lutownicę od Tomka Hejmo:).
A grzeczny był?
Podstawka :love:
Liczba postów: 522
Liczba wątków: 14
Jak zrobiłeś te listwy na gąsienice, tzn czym ciąłeś blaszkę. Ja mam troszkę problemów z równym wycięciem. Nie do końca zadowolony jestem ze swoich do panthery F.
Pzdr
(28-11-2011, 21:56)Tomasz Hejmo napisał(a): A grzeczny był? W tym roku wyjątkowo:duzyusmiech:
(29-11-2011, 08:17)Rayl napisał(a): Jak zrobiłeś te listwy na gąsienice, tzn czym ciąłeś blaszkę.
Tak jak pozostałe grubsze blachy, czyli dremelem z odpowiednią tarczą tnącą. Szczerze odradzam dalszą obróbkę, samo cięcie to czysta przyjemność, ale piłowanie i nawiercanie otworów już nie.
Wyrzeźbiłem teren, to już moja kolejna podstawka, pierwsza wylądowała na śmietniku. Miałem małe problemy z klejem do glazury, powierzchnia popękała ponieważ nie zaimpregnowałem odpowiednio pianki  . To moja pierwsza, więc proszę o wyrozumiałość i porady. Wiem, że w przyszłości nie użyję metalowych gąsienic budując dioramę. Chyba lepiej mi idzie praca z blachami:;/:.
Pzdr,
Kuba
Liczba postów: 2,588
Liczba wątków: 104
A mniejszego zdjęcia się nie dało? I mniej ich w ogóle? W kleju miałeś za dużo wody, stąd spękanie. A praca z metalowymi gąskami jest najlepsza, bo możesz je na koniec zapakować do wody i wyszorować szczotką do zębów :)
Myślałem, że wystarczy  . Nie miałem problemów z czyszczeniem gąsek, bo wogóle się nie ubrudziły, tylko z ich ponownym wpasowaniem w teren po poprawkach. Wszystkie ogniwa układają sie jak chcą. Jakbym zlepił plastiki na amen, to nie miałbym tego problemu.
Faktura pancerza wyszła ci bardzo realistycznie. Jak ją wykonałeś?
Niegdyś robiłem ją wiertełkim dentystycznym(frezem) potem "malowałem" klejem humbrola i ewentualnie obróbka papierem wodnym.
Teraz "odkryłem" płynną szpachlówkę Mr Hobby. Jest rewelacyjna zwłaszcza do odlewów.
Model robi wrażenie. Przygotowanie merytoryczne godne pozazdroszczenia. Jak będę robił jaga to zasięgnę Twoich rad bo widzę, że rozpracowałeś tą maszynę  .
Dzięki za uznanie. Przyznam szczerze, że miałem sporo wątpliwości na początku, myślałem, że nie dam rady, bo w końcu porwałem się na dość trudny egzemplarz. Ten projekt kosztował mnie sporo nerwów i pracy i miło jest kiedy ktoś to dostrzega. Oczywiście nie działam sam i nie chcę też udawać, że wiem tak dużo na temat JP, bo tak nie jest. Wiem natomiast o wiele więcej niż na początku, więc chętnie podpowiem jeśli będę mógł. Wiele osób zapewne myśli, że przeginam...Ja też tak myślę i kolejny, "luźny" warsztat otwieram jutro, w nim postaram się zobrazować to, jak wykonałem tą fakturę i inną.
Płynna Mr.Hobby powiadasz, muszę koniecznie przetestować.
Pzdr,
Kuba
Liczba postów: 1,822
Liczba wątków: 73
Kurde malowania z twojej strony chyba sie nie doczekam
07-12-2011, 14:15
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 07-12-2011, 14:16 przez Rayl.)
Projekty takie jak Twój jagdpanther są bardzo rozwijające, jednak ceną za to jest wiele trudu i jeszcze więcej zwątpienia, gdy coś nie idzie tak jak się chce, albo co gorsza, gdy okazuje się że włożyliśmy dużo pracy w coś co jest nieprawidłowo zrobione. Sam realizowałem projekt jagdtiger late i w końcu zwątpiłem i model poszedł na półkę. Rzecz jasna mój projekt nie był tak zaawansowany twórczo jak Twój. Nie wyszedł mi sprzęg i w dodatku gdzieś mi upadła mała mosiężna część od nowego wyciora ABERa do tygrysowatych. Muszę ją dorobić i od nowa wziąć się za sprzęg, jednak jakoś nie mogę się zebrać.
Fakturę odlewu robię tą szpachlówką tak, iż nanoszę ją na powierzchnie pędzlem pionowo uderzając w nią. Ilość warstw zależy od tego jak chropowaty odlew chcę uzyskać.
(07-12-2011, 14:15)Rayl napisał(a): Fakturę odlewu robię tą szpachlówką tak, iż nanoszę ją na powierzchnie pędzlem pionowo uderzając w nią. Ilość warstw zależy od tego jak chropowaty odlew chcę uzyskać.
Do tej pory postępowałem dokładnie w ten sposób, ale używając Mr. Surfacer 500 i pewnie ten sposób jutro pokażę na forum, tylko lekko zmodyfikowany. JP dokończę na pewno, pytanie tylko, czy uda mi się do końca trwania konkursu. Kilka niedokończonych prac też mam na sumieniu. Mój Jagdtiger będzie raczej radosnym projektem:).
Rafał, przykro mi, że musisz tak długo czekać, jeszcze tylko miesiąc, no może półtora.:duzyusmiech:
ps Zapraszam wszystkich do oglądania warsztatu E-100, jutro wieczorem powinien się pojawić. Potraktowałem ten model jako odskocznię od JP.
Pzdr,
Kuba
|