Propozycja projektu: bitwa pod Sommą, pierwsze bojowe użycie czołgu
https://pl.wikipedia.org/wiki/Bitwa_nad_Somm%C4%85

W przyszłym roku będziemy mieli setną rocznicę tej bitwy. Jak wiemy, była to bitwa podczas której po raz pierwszy użyto bojowo czołgów - Mark I. I tak pomyślałem, a może zrobimy projekt grupowy?
Pasują tutaj wszystkie Marki, FT-17, A7V czy francuskie żelazka.
Odpowiedz
5 i pół miesiąca - powinno wystarczyć na przeprowadzenie całego projektu. Jak ktoś się tym zajmie, to ja nie widzę przeszkód. Tylko warto by zbadać zainteresowanie - FT-17 mam, ale chciałbym zrobić z Francji z 1940. Podejdzie?
Odpowiedz
Ja byłbym zainteresowany udziałem :)
Odpowiedz
(16-07-2015, 11:17)Tomasz Hejmo napisał(a): FT-17 mam, ale chciałbym zrobić z Francji z 1940. Podejdzie?
Konstrukcja z I WŚ, więc jak najbardziej pasuje. Czołgi w sumie wkroczyły do akcji 15 września, więc byłby na to rok Cool

Jeżeli chodzi o mnie, to "do zrobienia" mam:
- co najmniej 2 Marki
- FT-17
- francuskie żelazko
- A7V
Odpowiedz
Myślę że i ja pisałbym się na taki projekt, najprawdopodobniej z A7V.
Odpowiedz
No to co?
Skoro jest zainteresowanie to robimy? Big Grin
Odpowiedz
Anyone? Ninja
Odpowiedz
Moze by taki termin zeby sie skonczyla sprawa w dzien zakonczenia walk? Zaczac 18 listopada i skonczyc za rok. Bo widze ze macie parcie na skladanie tych dinozaurow Tongue
Odpowiedz
Tomasz Hejmo napisał(a):Moze by taki termin zeby sie skonczyla sprawa w dzien zakonczenia walk? Zaczac 18 listopada i skonczyc za rok. Bo widze ze macie parcie na skladanie tych dinozaurow
Jestem jak najbardziej za.
Odpowiedz
No to na razie mamy 4 chętnych.
Odpowiedz
Mam FT-17 na składzie i mogę się przyłączyć, ale nie wcześniej niż za 3-5 miesięcy
Odpowiedz
No to pasuje. 18 listopad jest za 3,5 miesiąca Wink
Odpowiedz
(31-07-2015, 16:28)Tomasz Hejmo napisał(a): Moze by taki termin zeby sie skonczyla sprawa w dzien zakonczenia walk? Zaczac 18 listopada i skonczyc za rok. Bo widze ze macie parcie na skladanie tych dinozaurow Tongue
Niby dinozaury, ale jak się tak zagłębić w temat, to te pojazdy naprawdę są ciekawe Shy

Co do terminu, to może coś takiego:
zaczynamy 15 września i kończymy za rok - 15 września 2016, czyli równo 100 lat od pierwszego bojowego użycia czołgu (bitwa pod Sommą)

btw Janusz, która to firma planuje wydać Schneidera oraz Chammonda nie licząc HB oraz Takoma? Późny Chammond z Takoma bardzo mnie kusi Shy
Odpowiedz
To co, może skusisz się na Whipeta? Jak na razie nikt go jeszcze nie "wziął" Angel
Odpowiedz
Czyli projekt zaczynamy za miesiąc. Do tego czasu proponuję zrobić wstępną listę uczestników oraz modeli, jakie każdy zamierza wykonać. Robimy listę i kopiujemy w kolejnym poście Shy

1) Robert P.
- Mark IV (3 odmiany)
- Mark V
- FT-17
- St. Chamond (późny)
- Schneider
- A7V
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości