Sd.Kfz.182 Pz.Kpfw. VI Ausf.B Königstiger z sSSPzAbt 501
Figurant świetny.
Nie wiem czemu, ale mi ciągle ten brąz pod różowy zalatuje.
Krzysiek
Czołgi - pancerna pięść armii.
Odpowiedz
No cóż figurant malowany ręką Przemka S. mnie niestety czasu brakuje.
Kolory pewnie dość mocno jeszcze ulegną zmianie po filtrach i olejach.
Pozdrawiam
Odpowiedz
Mija prawie rok od tworzenia tego modelu - koniec jednakże bliski.
Postarzanie zakończone - teraz detale i różne przywieszki - liny, ogniwa gąsienic itp.

Nie ma co gadać - zdjęcia:

[Obrazek: Y9DptAu-d62Qa2oYQ4NIi5HnXnmAdUavjLuZctgp...20-h880-no]
[Obrazek: FHVTLhYjhhmaycKqE3M9hEs3MDMBEi_LuHy8-AtS...12-h959-no]
[Obrazek: 9ucSXMCXoXQUrQcpWe6f1X7t_6dmNxXm4p2hA27Z...39-h959-no]
[Obrazek: 5vg6Y8GZxBQYOzJk9DrD5o6sZIJaclQ94IN4ugUH...85-h959-no]
[Obrazek: NZjlJ8R7hP065hsnicDNBtPtDwZCcsoJ3Rq5BRcU...19-h959-no]
[Obrazek: hej81NH60aATAYcYObSSIBYSY3kg4RMZqqJyYl-G...39-h959-no]
[Obrazek: Shs1iIDElJnOLI8XOrctsu6usA6nbyVZT6u7uTkh...20-h886-no]
[Obrazek: 0R11cC__qMdkrX5hJDPLx3G5gKEJVTnj7GpZpGIa...22-h959-no]
[Obrazek: yB6wYjQ1F85KzrKSs3HK14PDGbiuNM1IM8k4GfmJ...18-h960-no]
[Obrazek: nBWY1aUS49V7P1nsGaoYPyrqtShxudc9mqqQ49iT...04-h959-no]
[Obrazek: TXdV46nj4aIwsk4rRFPW6E1-_dcxY_pyAketCyJA...21-h959-no]
[Obrazek: E_dxjPXLnd81AD0Uwv_Bf_eQZpL04jqTY6fiBBOq...59-h959-no]
Pozdrawiam
Odpowiedz
Nooo ładne cacko!
Odpowiedz
No przyznam szczerze, że świetnie go wyprowadziłeś ze wstępnego malowania! Gratulacje. :)
Gimme glue, gimme wire, gimmie that which I desire!! Big Grin
Odpowiedz
Dzięki koledzy za pozytywny odbiór - Tigerek jeszcze trochę "spoważnieje" po dodaniu bambetli :)
Pozdrawiam
Odpowiedz
To teraz opowiedz o łiteringu, bo jest naprawdę zacny.
Odpowiedz
Marcin dodam duperele to opiszę co i jak robiłem.
Pozdrawiam
Odpowiedz
Najs :)
Odpowiedz
To już koniec niedługo, a co następne?
Krzysiek
Odpowiedz
Zdobyczna Panzer IV Ausf. H na platformie ciągnionej przez Scammel Pioneer czyli Normandia.
Pozdrawiam
Odpowiedz
Zapowiada się ciekawie.
Krzysiek
Odpowiedz
Skończony - zdjęcia w galerii:

http://www.pancernyklin.pl/showthread.php?tid=3218
Pozdrawiam
Odpowiedz
(24-06-2018, 14:14)Jacek Cieślak napisał(a): Skończony - zdjęcia w galerii:

http://www.pancernyklin.pl/showthread.php?tid=3218

Witaj Jacku , twoje modele jak i większości modelarzy na tym forum są wręcz perfekcyjne , idealne i naprawdę ukazujące realistyczne odzwierciedlenia pojazdów , czołgów po przejściach/ po dłuższym czasie exploatacji wojennej na froncie , , perfekcyjnie wam to wychodzi. Czytam wasze wypowiedzi na temat budowy ale jest mały problem , nie wszyscy rozumieją  co piszecie  , tzn , używacie skrótów dla profesjanalistów co robiliście i jak . Dla amatorów , których wielu czyta te forum i wzoruje się na waszych pracach oraz początkujacych , których czytajac wasze opisy zaciekawiło modelarstwo a nie gry komputerowe  chcieli by usłyszeć / przeczytać łopatologiczne wyjaśnienia , jak dla przedszkolaków ( od razu uprzedzam że filmy o tym na youtube grubo odbiegają od waszych bardzo wysokich standartów wykonywania realistycznych modeli ).
Chodzi mi o to aby wszystkio było wyjaśnione krok po kroku , , łopatologicznie , czyli robie tak aby uzyskjac taki efekt a potem to aby usyskać coś innego i na takiej zasadzie. Jak ktoś będzie prowadzony krok po kroku , przez takich expertów jak ty , to pokocha modelarstwo  , to dokładnie jak w szkole , jak nauczyciel wytłumaczy to przedmiot staje się przyjazny dla ucznia i bardzo łatwo przyswajalny.
Krok po kroku , co do czego dodaje i czym traktuje taki " maniual modelarski "co by to stawało sie bardzo atrakcyjne a nie odpychało . Ja sam zaczołem kilka lat temu temat tutaj  pod tytułem budowa czołgu od podstaw , hmmmm no i się zatrzymałem po sklejeniu go bo zastanawiam się co dalej , jaka opcje wybrać do malowania itp. Tego właśnie szukam na forum a nie chciał bym wstawiać czegoś co będzie bardzo znacznie odbiegało od waszego poziomu , bardzo wysokiego  , wręcz kosmicznego  wykonania. Ja wiem , dla was może to brzmi trochę zabawnie ale ci co zaczynają to łatwiej im będzie jak będą prowadzeni za " rączkę , krok po kroku heheheh "
Co do twojego  , konkretnego modelu  , super pomalowanego , czy mógł byś krok po kroku napisać  ,jakich farb uzyłeś , w odpowiedniej kolejności i potem jakie dalsze parce były wykonywane przy nim  , w jaki sposób i dlaczego i co  uzyskałeś na modelu poprzez kolejne czynności , to bedzie dobre dla tych co bedsa sie na tym wzorować , bo będą wiedzieć co maja zrobić i dlaczego i jak pewne rzeczy w modelu poprawić lub wyszczególnić.
Przepraszam za błędy jak jakieś się pojawiły ale kiepsko piszę na kompie a dyslekcja i dysortografia robią mnie nieczułym na rażące błędy , ale kocham modelarstowo i bardzo mnie cieszy jak oglądam kolejne relacje z budowy różnych modeli.
Pozdrawiam serdecznie
Artur z Gdyni.
Odpowiedz
Temat jest dość ciężki - przy tym modelu nie do końca pamiętam jakich technik i farb używałem - generalnie nie jest to do końca mocno istotne.
Robię teraz panzer IV jest na forum - w pewnym momencie zacznę go malować - zadawaj pytania co Cię interesuje bezpośrednio w tamtej relacji to postaram się jak to piszesz - łopatologicznie opisać :) W Twoim przypadku niepomalowanego modelu zacznij od podkładu czyli farby podkładowej - ja używam surfacera 1200 szarego.
Pozdrawiam
Odpowiedz