(24-06-2018, 14:14)Jacek Cieślak napisał(a): Skończony - zdjęcia w galerii:
http://www.pancernyklin.pl/showthread.php?tid=3218
Witaj Jacku , twoje modele jak i większości modelarzy na tym forum są wręcz perfekcyjne , idealne i naprawdę ukazujące realistyczne odzwierciedlenia pojazdów , czołgów po przejściach/ po dłuższym czasie exploatacji wojennej na froncie , , perfekcyjnie wam to wychodzi. Czytam wasze wypowiedzi na temat budowy ale jest mały problem , nie wszyscy rozumieją co piszecie , tzn , używacie skrótów dla profesjanalistów co robiliście i jak . Dla amatorów , których wielu czyta te forum i wzoruje się na waszych pracach oraz początkujacych , których czytajac wasze opisy zaciekawiło modelarstwo a nie gry komputerowe chcieli by usłyszeć / przeczytać łopatologiczne wyjaśnienia , jak dla przedszkolaków ( od razu uprzedzam że filmy o tym na youtube grubo odbiegają od waszych bardzo wysokich standartów wykonywania realistycznych modeli ).
Chodzi mi o to aby wszystkio było wyjaśnione krok po kroku , , łopatologicznie , czyli robie tak aby uzyskjac taki efekt a potem to aby usyskać coś innego i na takiej zasadzie. Jak ktoś będzie prowadzony krok po kroku , przez takich expertów jak ty , to pokocha modelarstwo , to dokładnie jak w szkole , jak nauczyciel wytłumaczy to przedmiot staje się przyjazny dla ucznia i bardzo łatwo przyswajalny.
Krok po kroku , co do czego dodaje i czym traktuje taki " maniual modelarski "co by to stawało sie bardzo atrakcyjne a nie odpychało . Ja sam zaczołem kilka lat temu temat tutaj pod tytułem budowa czołgu od podstaw , hmmmm no i się zatrzymałem po sklejeniu go bo zastanawiam się co dalej , jaka opcje wybrać do malowania itp. Tego właśnie szukam na forum a nie chciał bym wstawiać czegoś co będzie bardzo znacznie odbiegało od waszego poziomu , bardzo wysokiego , wręcz kosmicznego wykonania. Ja wiem , dla was może to brzmi trochę zabawnie ale ci co zaczynają to łatwiej im będzie jak będą prowadzeni za " rączkę , krok po kroku heheheh "
Co do twojego , konkretnego modelu , super pomalowanego , czy mógł byś krok po kroku napisać ,jakich farb uzyłeś , w odpowiedniej kolejności i potem jakie dalsze parce były wykonywane przy nim , w jaki sposób i dlaczego i co uzyskałeś na modelu poprzez kolejne czynności , to bedzie dobre dla tych co bedsa sie na tym wzorować , bo będą wiedzieć co maja zrobić i dlaczego i jak pewne rzeczy w modelu poprawić lub wyszczególnić.
Przepraszam za błędy jak jakieś się pojawiły ale kiepsko piszę na kompie a dyslekcja i dysortografia robią mnie nieczułym na rażące błędy , ale kocham modelarstowo i bardzo mnie cieszy jak oglądam kolejne relacje z budowy różnych modeli.
Pozdrawiam serdecznie
Artur z Gdyni.