I. Konkurs "PancernyKlin.pl" - wynik(i)
Proszę naszą komisję sędziowską w tym wątku przedstawić swoją punktacje za poszczególne modele.
Witam

Jako fundator jednej z nagród za najlepiej przeprowadzoną relację warsztatową miło mi poinformowac że posiadaczem statuetki zostaje kolega:
Koperek
Oto wyniki - max było 31pkt do uzyskania
Koperek - Panther G - 25pkt
Kamil Kowalik - Opel Blitz - 24pkt
Patryk - Staghound - 20 pkt
bartek72 -Panzer II - 19 pkt
Adrianowo - MKA Whippet - 19 pkt
Matejson - Famo - 16,5 pkt
Rafał Sadurek - panther - 16 pkt
rollingstones - PTO - 15 pkt
Piotr EL - Morser Karl - 14 pkt
Rafał Sadurek - 234/4 - 13 pkt
Waldek Sz. - Jagdpanzer IV - 8,5 pkt

Zwycięzcy gratuluję i proszę o kontakt na priv w celu odbioru nagrody.
Pozdrawiam
Zsumowaliśmy wyniki, które dostaliśmy od wszystkich sędziów. Przypomnę, że w składzie sędziowskim znaleźli się:

- Jacek Szafrański "Bigmodel",
- Jakub Ślęczka,
- Paweł Klaja "klajus",
- Marcin Nowogródzki "mnowogro",

Oceniali modele wg poniższych kryteriów:

1. Budowa modelu:
- czystość montażu i klejenia modelu uwzględniając zestawy waloryzujące i scratch - max 10 pkt;
- stopień skomplikowania modelu - max 5 pkt;
- elementy wykonywane i poprawiane przez modelarza bez użycia gotowych zestawów, wliczając odwzorowanie pojazdu rzeczywistego bazując na literaturze i zdjęciach - max 15 pkt.
2. Malowanie modelu
- czystość malowania, jakość powłoki malarskiej - max 5 pkt;
- odwzorowanie śladów eksploatacji, ich wielkość w skali, rozmieszczenie i ogólnie pojęta spójność całości - max 10 pkt;
- efektowność i stopień skomplikowania malowania, ilość i rozmiar oznaczeń - max 5 pkt;
3. Jakość relacji budowy - max 5 pkt.

Suma punktów od każdego sędziego to 55 pkt.

Konkurs ten nie mógłby się odbyć bez pomocy naszych sponsorów, którym serdecznie dziękujemy Exclamation

[Obrazek: 1.jpg]

[Obrazek: 2.jpg]

[Obrazek: 4.gif]

[Obrazek: baner_pk.jpg]

Miejsce I

Kamil Kowalik, Opel Blitz, 174 pkt.

Miejsce II

koperek, Panther G, 170 pkt.

Miejsce III

matejson, Sd.kfz. 9 "FAMO", 151 pkt.

Miejsce IV ex aequo

Patryk, Staghound Mk.III, 145 pkt.
rollingstones, Saipan 1944 Chi Ha, 145 pkt.

Miejsce V

Rafał Sadurek, Panther D, 143 pkt.

Miejsce VI

Adrianowro, Whipet, 142,5 pkt.

Miejsce VII

PiotrEl, Morser Karl Gerat, 138 pkt.

Miejsce VIII

Bartek72, Pz. II Ausf. D1, 135 pkt.

Miejsce IX

Rafał Sadurek, Sd.Kfz. 234/4, 124 pkt.

Miejsce X

waldek.sz., Jagdpanzer IV/48, 90 pkt.

Gratulujemy wszystkim, którzy dotarli do końca! Zapraszamy do uczestnictwa w następnym konkursie - start już 1 września!
Witajcie,
chciałbym każdemu uczestnikowi podziękować za trud i sporo wysiłku włożonego w przygotowanie modeli i prowadzenie warsztatu.
Mam nadzieję, że konkurs dostarczył sporo modelarskiej motywacji, i myślę, że prawdziwymi nagrodami za ten trud są dla was wykonane modele.
A nagrody w konkursie są też za przyjemność, którą dostarczyliście widzom :)
Chciałem też zaznaczyć, że ocenianie modeli jest sprawą koszmarnie trudną, i zupełnie subiektywną.
Po zebraniu wyników zobaczyłem, że większość cząstkowych ocen nie odstawała od siebie, a dopiero zsumowanie tych 7 części dało poniższe wyniki:

Bartek72 Pz II ausf. D 31 pkt
koperek Panther G late 43 pkt
PiotrEl Morser Karl 32 pkt
Patryk Staghound mk.III 39 pkt
Kamil Kowalik Opel Blitz 44 pkt
Rafał Sadurek Sd. Kfz. 234/4 29 pkt
Adrianwro Whipet 28 pkt
Rafał Sadurek Panther D 30 pkt
waldek.sz. JgPz IV/48 19 pkt
matejson Famo 33 pkt
rollingstones Chi Ha 34 pkt

Raz jeszcze gratulacje dla wygranych i podziękowania dla wszystkich uczestników.

Marcin Nowogródzki
Cześć wszystkim,

gratuluję całej "jedenastce" a szczególnie zwycięzcom.
To pierwszy raz kiedy oceniałem prace innych i powiem szczerze, że to ciężkie doświadczenie.
Starałem się pozostać subiektywny i trzymać się kryteriów oceny.
Modele zostały zbudowane i pomalowane na wysokim równym poziomie.
W mojej ocenie jedynie niewielka waloryzacja i w wielu przypadkach brak podparcia się dokumentacją faktycznie zaniżyło punktację.
Poniżej moja ocena:
Saipan 1944 Chi Ha - Fine Molds 1/35 rollingstones 28
Sd.kfz. 9 "FAMO" - Revell 1/72 matejson 36
Jagdpanzer IV/48 1:35 Dragon waldek.sz. 16
[RS] Panther D Kursk [Dragon, Friulmodel][1:35] Rafa? Sadurek 33
Wielka Wojna - Whipet Emhar 1/35 Adrianowro 34
[RS] Sd. Kfz. 234/4 [DML][1:35] Rafa? Sadurek 24
Opel Blitz 4x2 Cyber Hobby 6670 1:35 Kamil Kowalik 41
Staghound Mk.III Bronco 1/35 Patryk 31
Morser Karl Gerat Trumpeter 1:35 PiotrEl 29
Pz. II Ausf. D1 (Bronco) bartek72 31
Panther G Late Production Dragon 1:35 - 11. Panzer-Division - Gespensterdivision koperek 36
Pozdrawiam, Paweł Klaja (hobbysta)
http://pawelklaja.blogspot.com/
Witajcie!

Chciałbym serdecznie podziękować i pogratulować wszystkim uczestnikom konkursu! Brawa dla zwycięzcy, gratulacje Kamilu :) Podziękowania należą się również organizatorom oraz komisji sędziowskiej za trud włożony w zorganizowanie konkursu i ocenianie modeli. Najważniejsze, że zabawa była przednia!

(06-02-2012, 02:10)mnowogro napisał(a): Mam nadzieję, że konkurs dostarczył sporo modelarskiej motywacji, i myślę, że prawdziwymi nagrodami za ten trud są dla was wykonane modele.

Święte słowa pod którymi się podpisuje obiema rękami. Myślę, że następny konkurs będzie jeszcze bardziej zmobilizuje uczestników do modelowania na wysokim poziomie :)
Na końcu chciałbym podziękować za docenienie mojej pracy.

pozdrawiam
Piotrek
Czas podsumować Nasz pierwszy konkurs.

W pierwszej kolejności chciałem podziękować wszystkim startującym w konkursie bo to właśnie dla was on powstał. Gratuluje Wam Panowie super prac.
Dziękuję również tym którzy nie dokończyli swoich prac z różnych względów następnym razem życzę więcej czasu a może tylko uporu zabrakłoTongue.

Dziękuje Naszym sponsorom za super nagrody i Naszym sędziom. Ciężko chłopaki pracowali mam nadzieje że w następnym konkursie będziecie mieli jeszcze więcej pracy.

Mam nadzieje że od pierwszego września znowu staniemy do koleżeńskiego pojedynku na modele:)
Witam.

Na początku chciał bym pogratulować wszystkim uczestnikom oraz w szczególności zwycięzcom.
Wszystkie modele były wykonane na wysokim poziomie i przyznam się że bardzo ciężko było je ocenić.

Oto moja punktacja:

1.Rollingstones - Saipan 1944 Chi Ha - Fine Molds 1/35 - 46 pkt.
2.Koperek - Panther G Late Production Dragon 1:35 - 11. Panzer-Division - Gespensterdivision - 45 pkt.
3.Kamil Kowalik - Opel Blitz 4x2 Cyber Hobby 6670 1:35 - 44 pkt.
4.Adrianowro - Wielka Wojna - Whipet Emhar 1/35 - 43,5 pkt.
5.PiotrEl - Morser Karl Gerat Trumpeter 1:35 - 43 pkt.
6.Patryk - Staghound Mk.III Bronco 1/35 - 43 pkt.
7.Bartek72 - Pz. II Ausf. D1 (Bronco) - 43 pkt.
8.Rafał Sadurek - Panther D Kursk [Dragon, Friulmodel][1:35] - 42 pkt.
9.Matejson - Sd.kfz. 9 "FAMO" - Revell 1/72 - 42 pkt.
10. Rafał Sadurek - Sd. Kfz. 234/4 [DML][1:35] - 42 pkt.
11. Waldek.sz. - Jagdpanzer IV/48 1:35 Dragon - 32 pkt.

Na koniec chciał bym pochwalić Waldka.sz, widzę że nauka nie idzie w las, a postępy widać jak na dłoni.
Aby tak dalej Wink

Adrianowro mam nadzieje że temat Wielkiej Wojny będziesz dalej eksploatował, bo Whipcio jest zajefajny.
Może jakiś tank z I Wojny w większej skali, hmm ? Wink

Pozdrawiam
Jacek
Moje  Blogi    http://bigmodel120.blogspot.com/
Bigmodel Walk Around    http://bigmodel1200.blogspot.com/
(06-02-2012, 15:23)Kamil Kowalik napisał(a): Dziękuję również tym którzy nie dokończyli swoich prac z różnych względów następnym razem życzę więcej czasu a może tylko uporu zabrakłoTongue.

:tongue:

Kamil, samolocik leci do Ciebie:) Sędziowanie to trudne zadanie, ale jak widać w przypadku Twojej pracy, wszyscy są zgodni. U mnie Kamil wygrywasz za pracę jaką włożyłeś w ten model, wykończenie już słabsze, a za brak zdjęcia na którym mógłbyś się wzorować, to masz minusa. Gdybym miał oceniać całość, a nie tylko sam pojazd, scenka Sebastiana pewnie by wygrała. Musiałem to napisać, bo bardzo mi się podoba :duzyusmiech: Gratuluję wszystkim uczestnikom konkursu, szczególnie tym, którzy dotrwali do końca.

Pozdrawiam,
Kuba

Dzięki Kuba za uznanie i za piękną nagrodę. Co do fotki to przekopałem kilka GB zdjęć i niestety nie znalazłemSad. Ale następnym razem poprawie się.

Tylko mam nadzieje że i Ty ukończysz swój model:)

Pozdr
Star 
Koledzy z komisji powiedzieli już w zasadzie wszystko, co sam chciałbym przekazać. Wszystkim gratuluję ukończenia modeli, poziom był bardzo wyrównany i ciężko było przydzielać poszczególne punkty - nierzadko nad jednym więcej/mniej zastanawiałem się dłuższy czas.
Na pewno wartym podkreślenia jest sukces formuły konkursu i tu cieszę się, że ferment dyskusji administracji przyniósł ostatecznie taki stan, jakiego byliśmy wszyscy świadkami. Swoiste novum w postaci większej ilości punktów za etap budowy spowodowało, że modelarze musieli zmierzyć się nie tylko z finalnym ciekawym pomalowaniem i wykończeniem, ale także włożyć sporo pracy w budowę, która ważyła znacząco na końcowym wyniku. Wierzę (no dobra - wiem :) ) iż następny konkurs także będzie miał zbliżony wymiar klasyfikacji prac.

Największe trudności miałem w ocenie dzieł rollingstones'a i Adrianowro. Traktując czysto tekstualnie zapisy regulaminu, w myśl którego oceniany miał być pojazd, a nie otoczenie, prace te niestety sporo utraciły - niemniej zasady obowiązywały takie, a nie inne.

Niniejszym prezentuje moje oceny - skala przypomnę, gdzie max to 55pkt.

Adrianowro - Whippet - Emhar 1/35, 37pkt
bartek72 - Pz.Kpfw. II Ausf. D1 - Bronco 1/35, 30pkt
Kamil Kowalik - Opel Blitz 4X2 - Cyber Hobby 1/35, 42pkt
koperek - Panther Ausf. G Spät MAN - Dragon 1/35, 46pkt
matejson - Sd.Kfz. 9 "Famo" - Revell 1/72, 40pkt
Patryk - Staghound Mk.III - Bronco 1/35, 32pkt
PiotrEl - Mörser Karl-Gerät (040/041) - Trumpeter 1/35, 34pkt
Rafał Sadurek - Panther Ausf. D - Dragon 1/35, 38pkt
Rafał Sadurek - Sd.Kfz. 234/4 - Dragon 1/35, 29pkt
rollingstones - Chi-Ha - Fine Molds 1/35, 37pkt
waldek.sz. - Jagdpanzer IV L48 - Dragon 1/35, 23pkt

Pozdrawiam serdecznie i gratuluję raz jeszcze!
Jakub Ślęczka
W imieniu Kolegi Cesarza informuję, że nagroda specjalna w postaci Ha-Go wędruje do Adriana za Whippeta Exclamation
Ha
Dopiero Tomek mnie na fajzbuku poinformował żeby zajrzeć na forum ( tak się skupiłem na modelach na Bytom)
Bardzo dziękuje( szczególnie Cesarzowi ) i gratuluje wszystkim.
Poziom był naprawde wysoki.
Jacku - kusi mnie wielka skala ale chyba nie na moją kieszeń , tak czy siak jestem umowiony z Bigtankiem aby zobaczyć jego modele.
Pierwsza wojna napewno jeszcze bedzie w moich wypocinach :)

Witam,

Chciałbym serdecznie podziękować za wyróżnienie i docenienie mojego modelu. Nagrody doszły. Pozostałym uczestnikom gratuluję zdobytych miejsc oraz ukończenia modeli.

Pozdrawiam,
M.
Mateusz Mathea
[Obrazek: logo_pwm.jpg]