Liczba postów: 348
Liczba wątków: 30
Postanowiłem spróbować wykonać King Tigera z wieżą Porsche w wersji tzw. Initial. Będę próbował dokonać przeróbek na któryś z czołgów z Schwere Panzerkompanie 316 (Fkl).
Nie są to jakieś wielkie zmiany. Wymienię gąsienice, koła napędowe, wydechy + dojdą osłony, przerobić trzeba też kształt uchwytów na szekle i jeszcze kilka drobiazgów. Wymienię też liny na Eureki. Nie wiem jeszcze jaki numer będzie na wieży. W głowie kołacze mi się jakaś scenka do tego a nie chciałbym ograniczać się zdjęciami tych kilku znanych pojazdów. Może zrobię 10,a może numer którego nie było - takie małe Sf.... zobaczymy.
Muszę tutaj bardzo podziękować koledze Pawłowi ( Rayl ) który podarował mi osłony wydechów, wspomógł swoją wiedzą w tym temacie no i w sumie namówił do wykonania takiego pojazdu
Pierwsze przeróbki to wydech któremu przedłużyłem końcówkę za pomocą patyczka do uszu oraz zmieniłem kształt przednich uchwytów na szekle. Wkleiłem tam kawałki polistyrenu.
Pozdrawiam - Łukasz
Liczba postów: 28
Liczba wątków: 5
Znając wysoki poziom Twoich prac strach się bać co tutaj za cuda powyczyniasz.
Już się malowania doczekać nie mogę.
Ja w sumie też. Planuję piaskowo - zielone kamo.
Pozdrawiam - Łukasz
Liczba postów: 2,696
Liczba wątków: 49
Lekki szał minął na KT jakiś rok temu wiec fajnie zobaczyć po przerwie tego giganta w akcji. Szczególnie że Ty się za niego zabierasz.
Liczba postów: 1,049
Liczba wątków: 17
Ale się będzie działo!!
Gimme glue, gimme wire, gimmie that which I desire!!
Liczba postów: 246
Liczba wątków: 6
Oooo tak, Tygrys Królewski z wieżą Porsche, mój ulubiony czołg :) Masz we mnie wiernego kibica.
Liczba postów: 857
Liczba wątków: 14
(06-03-2012, 23:55)tomek14147 napisał(a): Masz we mnie wiernego kibica.
We mnie też, aż sam bym sobie takiego zrobił jeszcze raz
Gůrny Ślůnsk
Liczba postów: 49
Liczba wątków: 5
W tym zestawie jest komin powietrzny czy trzeba dorabiać ?
Liczba postów: 857
Liczba wątków: 14
(07-03-2012, 19:00)marder4 napisał(a): W tym zestawie jest komin powietrzny czy trzeba dorabiać ?
A tym mowa:
???
Bo jeśli tak, to Dragon tego nie daje, więc pozostaje dorabianie lub kupno wyżej pokazanego zestawu.
Gůrny Ślůnsk
Tak jak pisze Piotr - komina w tym zestawie nie ma. Ale jeśli masz Panterę D Dragona to jest on na ramkach zaznaczony jako część nie do wykorzystania. Ja pozyskałem go w ten właśnie sposób.
Pozdrawiam - Łukasz
Liczba postów: 146
Liczba wątków: 13
07-03-2012, 22:08
Po obejrzeniu twoich prac w Bytomu w lutym, z największą przyjemnością poobserwuję warsztacik :) Bedzie on stał na jakiejś dio??
Liczba postów: 246
Liczba wątków: 6
W sumie komin nie jest aż tak skomplikowany i z powodzeniem można go zrobić samemu.
07-03-2012, 22:20
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 07-03-2012, 22:22 przez uki761.)
Będzie to raczej coś w rodzaju większej winietki - małe ale treściwe.
Pozdrawiam - Łukasz
Liczba postów: 146
Liczba wątków: 13
07-03-2012, 22:21
A po co ten komin. wygląda dennie...
Z kronikarskiego obowiązku kolejny etap zmagań.
Wkleiłem komin pozyskany ze zbędnych części Pantery D Dragona. Musiałem usunąć plastikową atrapę siatki rozwiercić otwór by wkleić fototrawioną.
Przykleiłem wydechy i osłony i resztę pierdułek z tyłu. Zmieniłem też kształt dolnych uchwytów na szekle za pomocą masy dwuskładnikowej Wamodu.
Uzupełniłem po stronie strzelca radiotelegrafisty wycięcie w przedniej płycie zmniejszające pole widzenia. Użyłem znowu masy Wamodu. Zaszpachlowałem też na tylnej płycie gniazda na zaczepy wokół okrągłych wentylatorów. Zrobiłem też szlifierką kilka ubytków zimmeritu z przodu.
Pozdrawiam - Łukasz